Vakantie

Zuidwest Engeland 1999 - Avon, Somerset en Devon

Een reis door Avon, Somerset en Devon. Centraal in de route liggen, tussen de Atlantische Oceaan en het Kanaal, Exmoor en Dartmoor, geheimzinnige, volstrekt unieke landschappen.

Grote, ruige bulten, soms mysterieus in nevel gehuld, soms in de volle zon met weidse vergezichten. Grillige rotspartijen met lieflijke dalen rijk begroeid met oeroude bossen, doorsneden met klaterende beekjes. Door deze bijzondere gebieden is de fietsroute uitgezet. Typerend voor dit Engelse landschap zijn de kleine tot zeer kleine weggetjes, vaak met hoge tot zeer hoge heggen, langs tal van karakteristieke gehuchten en vredige dorpjes, met zicht op akkers en felgroene weiden.

 
Clapper Bridge over River Dart

We beginnen te fietsen in Bath (2e tocht). Bath is bekend om zijn cultuurschatten: de Romeinse baden zijn wereldberoemd en nog in werking. Vanaf de camping direct de eerste bulten. Kort en steil over smalle weggetjes belanden we na 50 kilometer in de Menclip Hills en komen we via een imposante gorge in Cheddar. Hier is veel volk op de been, waarschijnlijk allemaal proevend van de gelijknamige kaas. Van hieruit nemen we een aanloop naar het Exmoor National Park. Aan de rand hiervan, boven zee, kampeen we alvorens een spectaculaire čn zeer romantische route te volgen door het Exmoor. Dan begrijpt u het al: zonder inspanning geen romantiek. De wegen, of beter paden, zijn zeer steil en bosachtig. De afdalingen dwingen tot behoedzaamheid, het landschap is ruig en wild en de gehuchten zijn schilderachtig. Moe van de indrukken en inspanningen belanden we voor de eerste rustdag in Lynton dat als een Siamese tweeling verbonden is, door een even merkwaardig als geniaal bergbaantje, met haar havenzusje Lynmouth.

Via Exmoor naar het Dartmoor. In twee etappes, minder hoog maar niet minder pittig, gaan we door groene akkers en weideland afgewisseld door bosschages en hier en daar een dorpje. In de verte zien we het geheimzinnige Dartmoor al liggen. Leest u de Hound of the Baskerville of Jamaica Inn, dan weet u waarover we praten. Dit gebied doorkruisen we in vijf etappes. Van noord naar zuid en via zuid naar west. Op de route zien we de robuuste Princetown gevangenis, schapen, wilde pony's en paarden. We fietsen door bos en heide, over bruggetjes en langs grillige rotsformaties. Dit indrukwekkende gebied verlaten we in de laatste etappe naar Exeter waarna we weer terug onder de mensen zijn.