Familie

Trouwdag

Op vijf september 2008 vond de trouwdag van Ansje Jolande van den Berg & Gerardus Simon de Jong plaats.

Gerard sliep zijn laatste nacht als vrijgezel, thuis bij zijn moeder in Appelscha. Dat was wel zo prettig want de badkamer aan het woonadres van het bruidspaar, is wel klein voor twee zenuwachtige mensen.

Ans kwam om vijf voor tien in de ochtend bij de kapper vandaan toen daar de telefoon ging. Gerard was al in aantocht om Ans op te halen. Ans die zich nog niet in de bruidsjapon had gestoken, vluchtte snel langs de fotograaf naar boven om zich in allerijl om te kleden. Luid roepend dat Gerard absoluut nog niet kon komen.

Na een kwartier kon de moeder van Ans, Gerard bellen dat hij nu mocht komen. Onder applaus van de familie, vanaf het versierde dakterras kwam Gerard uit de auto. Ans die achter de vitrage vanuit de slaapkamer Gerard van top tot teen bekeek werd nog zenuwachtiger toen ze zo’n knappe man uit zag stappen. Gerard zag er prachtig uit in een stijlvol driedelig zwart pak met chique overhemd en een contrasterende stropdas in de kleur rood met wit.

Het was een mooie ontmoeting tussen die twee verwachtingsvolle mensen. Het leek even of Gerard op visite was in zijn eigen huis, want Ans bood hem koffie en een stoel aan. Na de bewonderende blikken van elkaar en de familie en foto’s van de fotograaf gingen Ans en Gerard naar Mildam. Daar werd plaatsgenomen in een Landauer koets, getrokken door twee fiere Friese paarden. Het was een mooi span wat daar rondreed in de omgeving van Oranjewoud. In de voorhoede of achterhoede de fotograaf met zijn toestel in de aanslag. Het regende romantiek. Gelukkig was het wel droog weer, die ochtend.

Om kwart voor twee in de middag zou het bruidspaar arriveren bij Tjaarda in Oranjewoud voor de huwelijksplechtigheid. Echter, er was nog een extra rondje van de koetsier nodig om de familie naar buiten te lokken, zodat het bruidspaar begroet kon worden. De eerste aankomst van het bruidspaar werd alleen opgemerkt door de fotograaf. Na het rondje van de zaak was de tweede aankomst een feest. De familie stond aan beide kanten van de rode loper opgesteld, om Ans en Gerard te verwelkomen. Ook de ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente Heerenveen stond klaar.

De ceremonie werd in een kleine knusse zaal gehouden. De ambtenaar begroette de familieleden en in het Engels begroette zij Cristina (de Spaanse vriendin van Simon). Behalve de serieuze kant van het huwelijk belichtte de ambtenaar ook de achtergronden van het bruidspaar. Ans en Gerard hebben elkaar via salsa dansles ontmoet. Na een uitgebreide kennismakingstijd sloeg Gerard een keer zijn arm om Ans heen om te vertellen dat hij het gezellig vond bij haar. Dat was de bevestiging voor Ans dat er gevoel voor elkaar was.
Het ja woord werd uitgesproken en het bruidspaar werd een echt paar.

De verdere middag stond in het teken van feliciteren, toosten, bruidstaart, cadeaus, gezellig bijpraten met elkaar. Ook het diner was goed verzorgd met een prachtig gedekte tafel en een mooi bloemstuk in het midden van de tafel. De moeder van Ans las nog een mooi gedicht voor. Dit gedicht ging over die ene liefde in je leven, die jouw hart heeft gestolen. Die alle goede en slechte ervaringen met je deelt en bij wie je je veilig kunt voelen. Met wie je kunt praten over dingen die anderen niet willen en kunnen begrijpen.

Om 20.00 uur zou de feestavond beginnen. Het echtpaar haastte zich om tien voor acht naar de feestzaal om er voor de eerste gasten te zijn. Ans was helemaal ontroerd toen ze de feestzaal binnenkwam. Wat prachtig allemaal. De mooie grote ronde tafels met kaarsjes. Het podium met de gekleurde feestverlichting en de muzikanten. De veelbelovende lege dansvloer. Wat een prachtig geheel! Zo’n grote zaal, waarin die avond 100 man verwacht werd. Al snel stroomden de gasten binnen.

Het werd een fijne avond. Ans en Gerard werden constant verrast. Door de lieve woorden en de cadeaus van al die familieleden, vrienden en collega’s. Door de mooie muziek van de muzikanten. Door het stukje voorbereid door de collega’s van de school waar Ans werkt. Door de ervaringen van de kinderen van Ans met Gerard en Ans in het alledaagse leven. Door het lied “trouw niet voor je 40 bent”, voor Gerard, gezongen door de kinderen en partners van Corrie. Door het Don Kozakkenkoor. Die avond is flink gefeest, gepraat en gedanst. Terwijl de koffie en broodjes geserveerd werden, zongen de nog aanwezige gasten in een kring het bruidspaar in hun midden toe. “You never walk alone” werd er gespeeld. Met het verzoeknummer van Gerard en Ans “A perfect day” werd de avond afgesloten.

“Wij bedanken alle familieleden voor hun bezoek, cadeaus, kaarten, bloemen en gelukswensen. We hebben enorm genoten van deze prachtige dag en hopen dat jullie ons geluk een beetje hebben geproefd tijdens jullie aanwezigheid op ons feest”.

Liefs Ans en Gerard.