Familie

Neven en Nichtendag 2001

Om de 5 jaar wordt er in de familietak van mijn moeder een neven en nichtendag georganiseerd.

Op zaterdag 1 september om 2 uur was het zover, eindelijk na 5 jaar. De middag begon wat aarzelend met regendruppeltjes maar het weer klaarde gelukkig op. Nadat iedereen was gearriveerd en koffie en gebak had genuttigd, heette Gerard om ongeveer 15.00 uur iedereen welkom.

Hierna werd begonnen met de rondleiding op de boerderij. Iedereen was voorzien van een naamkaartje in kleur, dus waren de groepen snel ingedeeld. Voor de rondleiding was vermeld dat hierna een aantal vragen zouden worden gesteld. Iedereen was dus gewaarschuwd. Dat dit goed werd opgepakt blijkt uit het feit dat men tijdens de rondleiding aandachtig luisterde en vooral veel getallen herhaalde om maar niets te vergeten. De rondleiding begon bij de kalveren, waar de neus voor sommigen al op de proef werd gesteld. Maar ook werd hier een kistkalveren syndroom uit de wereld geholpen. Andere onderdelen van de rondleiding waren het tanklokaal, melkstal, krachtvoercomputer, voergang, mestsilo, voersilo’s, werktuigenloods en jongveestal.

Toen kwamen de vragen die in groepsverband werden beantwoord zoals; hoeveel water drinkt een koe per dag en van welke kleuren worden stieren agressief. Als een groep klaar was met de vragen kwam de volgende beproeving: handmelken. Ieder team had 5 minuten de tijd om zoveel mogelijk “melk” uit een kunstuier te melken. Dit ging over het algemeen met veel toejuichingen en niet nader genoemde opmerkingen. De stemming zat er goed in! Nadat iedereen klaar was met het spel werden de vragen snel beoordeeld.

Terwijl Marco tekst en uitleg gaf over de vragen en de tussenstand bekend maakte, begaven monnik Gerardus, Simones en Wouter zich richting het natuurgebied nabij de schapedobbe. Spel 2 was namelijk een speurtocht naar een klooster genaamd “Lux Mundi”, wat in deze omgeving in de middeleeuwen gestaan zou moeten hebben. In de tijd dat de monniken hun weg vonden naar het noorden waren de mobiele telefoontjes nog niet uitgevonden, toch werd hier dankbaar gebruik van gemaakt en konden de meeste monniken hun antwoorden goed vinden of kopen bij monnik Gerardus. Tijdens deze tocht kwam de zon tevoorschijn en was het heerlijk wandelweer op de heide. Onderweg kwam men een aantal andere monniken tegen waar ze munten konden verdienen door boomstammen om te gooien of door dennenappels te gooien.

Na een rustige terugtocht per trekker-en-wagen stond er een pan soep klaar. Iedereen begon nu wel lekkere trek te krijgen. Nadat iedereen weer terug was, werd de barbecue aangestoken en was het smikkelen geblazen. Vlak voor dat het donker werd, moest er snel nog even een groepsfoto gemaakt worden. Hiervoor hadden we een ervaren fotograaf uit de melkstal getrokken (Corrie Verdegaal). Vervolgens vroeg Marco het woord om de antwoorden van de vragen tijdens de speurtocht te beantwoorden en de prijzen uit te reiken.

Ook kreeg iedereen als afsluiting een witte steen met tekst mee als aandenken van deze dag. Het was inmiddels al redelijk donker geworden, dus werd het kampvuur aangestoken. Mede door dit kampvuur bleef het warm en gezellig en werd het nog heel laat.

De organisatie heeft het erg leuk gevonden en wil dan ook iedereen bedanken voor hun aanwezigheid.
En nu nog als slot de foto's die gemaakt zijn door Antoon.

Groeten Wout, Liesbeth, Marco, Simon, Maarten en Gerard.